پروژه مذکور با چارچوب TOGAF و روش ADM، که معروف ترین و پرکاربردترین چارچوب معماری سازمانی در دنیا محسوب میشود، انجام گرفته است و بر این اساس نقشه راه پنج ساله معماری سازمانی کلان وزارت راه و شهرسازی از سال 1396 تا سال 1401 تدوین شده است. محدوده اين معماری، شامل وزارت راه و شهرسازی، سازمانها و شرکتهای تابعه و وابسته وزارت مذكور و ادارات کل راه و شهرسازی استانها ميباشد. اين پروژه در قالب پنج مرحله اصلی به شرح زير صورت گرفته است.
مرحله اول
تدوین معماری کلان کسبوکار: در این مرحله بر اساس شرح وظایف و مأموریتهای معاونتها و سازمانها و شرکتهای تابعه و وابسته، اسناد بالادستی و قوانین و مقررات، زنجیره ارزش وزارت راه و شهرسازی تدوین شده است و فرایندهای مدیریتی، اصلی و پشتیبانی زنجیره ارزش تا سه سطح شناسایی شده است. زنجیره ارزش تدوین شده تمامی مأموریتهای وزارت راه و شهرسازی را در بر میگیرد و در سطح سوم، شامل 222 کلان فرایند عملیاتی میباشد.
مرحله دوم
طراحی معماری کلان داده و سامانههای اطلاعاتی: در این مرحله، در گام اول گروه دادههای متناظر با هر کدام از فرایندهای سطح سه زنجیره ارزش احصاء شد و گروه دادههای ورودی و خروجی هر فرایند شناسایی گردید و چرخه عمر گروه دادهها استخراج شد. در گام بعدی وضعیت موجود سامانههای اطلاعاتی ستاد وزارت راه و شهرسازی و سازمانها و شرکتهای تابعه و وابسته مستند شده و مورد تحلیل قرار گرفت. سپس مجموعهای از مطالعات الگوبرداری در موضوعات مختلف انجام شد و درس آموختههای این مطالعات الگوبرداری در قالب یک سند مجزا جمع بندی گردید. در انتها، معماری مطلوب سامانههای اطلاعاتی وزارت راه و شهرسازی، سازمانها و شرکتهای تابعه و وابسته و ادارات کل راه و شهرسازی استانها، طراحی گردید. برای همه سامانههای اطلاعاتی وضعیت مطلوب شناسنامه جداگانهای تدوین و قابلیتها و تبادل اطلاعات اين سامانههای اطلاعاتی، تعیین شد. در این مرحله بیش از 1400 گروه داده شناسایی و برای وضعیت مطلوب حدود 150 سامانه اطلاعاتی، تعیین شده است.
مرحله سوم
برنامهریزی تدوین معماری تکنولوژی: در مرحله سوم، موضوعات اصلی تکنولوژی زیرساخت و سیستم براساس سامانههای اطلاعاتی و میان افزارهای وضعیت مطلوب، مشخص و مدون گردید و برنامهای برای توسعه متوازن زيرساختهاي فناوري اطلاعات و سامانههاي اطلاعاتي، تدوين گردید.
مرحله چهارم
تدوین نقشه راه و برنامه گذار: در این مرحله ابتدا تحلیل شکاف صورت گرفت تا شكاف و فاصله بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب شناسایی شود. سپس متناسب با شکافهای شناسایی شده، مجموعهای از پروژهها و اقدامات تعریف شد تا با انجام این پروژهها و اقدامات، وضعیت مطلوب محقق شود. براي هريك از پروژههاي تعريف شده، شناسنامهاي تدوين گرديد. در هر شناسنامه، اهداف و خروجي پروژه، اقدامات اصلی پروژه، برآورد زمان و هزینه انجام پروژه، متولی پروژه و الزامات اجرایی پروژه مشخص شده است. در گام بعد متناسب با اولویتهای وزارت متبوع و با توجه به الزامات بالادستی، پروژهها اولویت بندی شده و برنامه زمانبندی انجام پروژهها تعیین گردیده است. افق زمانی نقشه راه، پنج سال، از سال 1396 تا سال 1400، درنظر گرفته شده است و نقش هر کدام از معاونتها، سازمانها و شرکتهای تابعه و ادارات کل در این نقشه راه به روشنی تبیین شده است. در این مرحله به منظور تحقق وضعیت مطلوب، حدود 250 پروژه تعیین شده است.
مرحله پنجم
اجراي برنامههاي طراحی نظام راهبری اجرای معماری سازمانی و مدیریت تغییرات: در این مرحله، به منظور راهبری اجرای معماری سازمانی در ستاد و سازمانها و شرکتهای تابعه و وابسته و همچنین به منظور مدیریت تغییرات و نیازمندیهای جدید، نظام مربوطه طراحی گردیده است و ساختار، فرایندها، دستورالعملها و آیین نامههای راهبری اجرا و مدیریت تغییرات، تدوین شده است.